Wykorzystanie sieci większej w leczeniu pooperacyjnej martwicy mostka i infekcji śródpiersia – opis przypadku - Jakubaszko, Jacek; Domanasiewicz, Adam; Marczak, Jakub; Kustrzycki, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Upośledzone gojenie mostka i zakażenia rany posternotomijnej stanowią poważny problem w opiece nad pacjentem kardiochirurgicznym. Wśród bogatego armamentarium chirurgicznego nie posiadamy metody uniwersalnej, która może być stosowana z powodzeniem w każdym przypadku zakażenia śródpiersia przedniego i powikłanego procesu gojenia rany po przedniej torakotomii. W pracy przedstawiono przypadek 79-letniej pacjentki obciążonej przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) i osteoporozą, poddanej chirurgicznej rewaskularyzacji mięśnia serca z równoczesną plastyką zastawki mitralnej, u której obserwowano martwicę mostka z zapaleniem śródpiersia w okresie pooperacyjnym. Po licznych interwencjach chirurgicznych, przewlekłej skojarzonej antybiotykoterapii, wobec braku zakładanej progresji procesu gojenia zdecydowano się na leczenie rany transferem uszypułowanej sieci większej w okolicę ubytków tkankowych oraz autologicznym przeszczepem skóry. Pacjentka po 60 dniach hospitalizacji została wypisana do domu w stanie ogólnym i miejscowym dobrym, z satysfakcjonującym efektem kosmetycznym.