Układ smakowy u człowieka - Obrębowski, Andrzej (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2011)
Przedstawiono neuroanatomię części obwodowej i ośrodkowej układu smakowego u człowieka. Opisano strukturę kubków smakowych i drogę smakową. Zwrócono uwagę na możliwość regeneracji komórek receptorowych z komórek nabłonkowych. Wykazano połączenia jądra pasma samotnego nie tylko ze wzgórzem, lecz także z układem anatomicznym i limbicznym.