Nerwiak nerwu twarzowego zlokalizowany w obrębie ślinianki przyusznej – opis przypadku - Mielcarek-Kuchta, Daniela; Iwanik, Katarzyna; Szyfter, Witold (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2011)
Nerwiaki nerwu twarzowego są łagodnymi guzami wywodzącymi się z osłonki Schwanna. W pracy przedstawiono opis przypadku niezwykle rzadko występującego nerwiaka nerwu twarzowego w obrębie ślinianki przyusznej. Opisano metody diagnostyczne oraz dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego tego zagadnienia.