Analiza problemów medycznych i psychospołecznych pacjentów objętych opieką Hospicjum Domowego w Szczecinie w 2007 r. - Kaczmarek, Marzena Stanisława; Żułtak-Bączkowska, Katarzyna; Szymkowicz-Kowalska, Maria; Karakiewicz, Beata (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2011)
Wprowadzenie : Głównym założeniem opieki paliatywnej jest łagodzenie dolegliwości bólowych i innych objawów choroby nowotworowej. W związku z przewidywanym dalszym wzrostem zachorowalności i umieralności z powodu chorób nowotworowych liczba osób objętych specjalistyczną opieką paliatywną systematycznie będzie wzrastać. Niezwykle ważny staje się problem zapewnienia tym osobom dobrej jakości opieki, zgodnej ze standardami i normami Światowej Organizacji Zdrowia [2]. Cel pracy : Przeanalizowanie problemów medycznych i psychospołecznych pacjentów objętych opieką Hospicjum Domowego w Szczecinie w 2007 r. Rozpoznanie zakresu działań podejmowanych przez pracowników Hospicjum Domowego dotyczących podniesienia jakości życia pacjentów oraz przestrzegania zaleceń dotyczących opieki nad chorym w fazie terminalnej choroby nowotworowej. Materiał i metody : Badanie dotyczyło grupy 147 osób z zaawansowaną chorobą nowotworową, w tym 69 kobiet i 78 mężczyzn powyżej 18. roku życia, objętych opieką Hospicjum Domowego w Szczecinie od stycznia do grudnia 2007 r. Przeprowadzono analizę dokumentacji medycznej. Wyniki : Wśród rozpoznań onkologicznych najczęściej występowały choroby układu pokarmowego, oddechowego i rozrodczego. Chorzy przebywali pod opieką Hospicjum Domowego średnio 39–40 dni. Około 120 osób, czyli większość pacjentów, skorzystało z ok. 10 wizyt lekarskich i ok. 50 wizyt pielęgniarskich. Duża grupa pacjentów objętych badaniem (116 osób, czyli 78,91%) skarżyła się na dolegliwości bólowe. Stwierdzono zależność lokalizacji odczuwanego bólu od rodzaju choroby nowotworowej (p < 0,05). Do najczęściej spotykanych objawów fizycznych należały: zmęczenie, znużenie i osłabienie (odpowiednio 142 i 134 osoby, czyli 96,6 i 91,16% ogółu badanych). Wnioski : Pacjenci są obejmowani opieką paliatywną zbyt późno. W opiece nad pacjentem należy zadbać o właściwy kontakt na linii lekarz–pacjent, pacjent–rodzina, rodzina–lekarz.