Radioterapia paliatywna w leczeniu przerzutów do kości - Rolski, Wojciech; Kiprian, Dorota; Kawecki, Andrzej (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2011)
Tkanka kostna należy do najczęstszych lokalizacji przerzutów odległych. Najczęstszym objawem rozsiewu do kości jest ból. Radioterapia (RT) to powszechnie stosowana metoda leczenia paliatywnego przerzutów do kości. Zmniejsza nasilenie dolegliwości bólowych oraz ryzyko powikłań kostnych. Efekt przeciwbólowy obserwuje się u 50–80% chorych, a u 20–50% uzyskuje się całkowite ustąpienie dolegliwości. W licznych badaniach z randomizacją i metaanalizach wykazano zbliżoną skuteczność przeciwbólową napromieniania zarówno jedną frakcją, jak i dłuższych schematów leczenia, jednak wydłużenie czasu leczenia zmniejsza częstość wskazań do powtórnej RT. Obecnie większość zaleceń terapeutycznych rekomenduje stosowanie jednej frakcji RT w leczeniu bolesnych przerzutów do kości, ale w przypadku zagrożenia złamaniem patologicznym, współistnienia bólu neuropatycznego czy przewidywanego długiego przeżycia większą skuteczność wykazuje napromienianie frakcjonowane.