Ocena ryzyka uzależnienia od opalania w wybranej populacji kobiet w wieku 15–30 lat - Stawczyk, Marta; Łakis, Agnieszka; Ulatowska, Anna; Szczerkowska-Dobosz, Aneta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie . Nadmierne korzystanie z naturalnych i sztucznych źródeł promieniowania ultrafioletowego może doprowadzić do rozwoju nowotworów i przyspieszonego starzenia się skóry oraz do powstania uzależnienia od opalania (ang. tanning addiction ). Cel pracy . Ocena zwyczajów związanych z uzyskiwaniem opalenizny oraz narażenia na rozwój uzależnienia od opalania w wybranej populacji kobiet. Materiał i metodyka . Grupę badaną stanowiło 496 kobiet w wieku 15–30 lat kształcących się w szkołach i uczelniach na kierunkach medycznych i pokrewnych, które wypełniały anonimowo, bezpośrednio lub w systemie on-line, autorską ankietę zawierającą pytania dotyczące zwyczajów związanych z opalaniem, wiedzy na temat szkodliwości promieniowania ultrafioletowego, stosowanej ochrony przeciwsłonecznej, występowania nowotworów skóry w rodzinie oraz kwestionariusz oceniający ryzyko rozwoju uzależnienia od opalania – mCAGE. Wyniki . Spośród ankietowanych kobiet 83,9% przyznało, że regularnie się opala, z czego 18% uzyskało pozytywny wynik kwestionariusza mCAGE. Jako preferencyjną formę opalania się respondentki najczęściej wybierały kąpiel słoneczną – 70,4%, chociaż 62,7% kobiet korzystało z solarium przynajmniej raz w życiu, a 26,6% robi to regularnie. Grupą ankietowanych, które z największą częstością korzystały z solarium, były studentki kosmetologii (20,2%). Czas trwania sesji solaryjnej wykazał statystycznie znamienną korelację z pozytywnym wynikiem kwestionariusza mCAGE. Najliczniejszą grupą kobiet (38%), które zadeklarowały, że nigdy w życiu nie korzystały z solarium, były uczennice liceum. Wnioski . Na podstawie przeprowadzonej analizy można stwierdzić, że korzystanie z naturalnych i sztucznych źródeł światła jest popularne wśród młodych kobiet oraz że populacja ta narażona jest na duże ryzyko rozwoju uzależnienia od tej formy uzyskiwania opalenizny. Niezbędna jest więc realizacja szeroko zakrojonych programów edukacyjnych dotyczących konsekwencji zdrowotnych nadmiernej ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe.