Rzadki przypadek obumierania podskórnej tkanki tłuszczowej u noworodków - Maciejewska-Radomska, Agata; Wilkowska, Aleksandra; Jagłowska, Joanna; Wierzba, Jolanta; Roszkiewicz, Jadwiga (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie. Obumieranie podskórnej tkanki tłuszczowej u noworodków (ang. subcutaneous fat necrosis of the newborn – SCFN) jest rzadkim schorzeniem zaliczanym do grupy zrazikowych zapaleń tkanki podskórnej. Choroba występuje u noworodków i niemowląt jako następstwo powikłań ciążowych i/lub okołoporodowych. Do czynników predysponujących zalicza się przede wszystkim niedotlenienie okołoporodowe, zespół aspiracji smółki i uraz okołoporodowy. Klinicznie schorzenie manifestuje się tworzeniem w obrębie podskórnej tkanki tłuszczowej zmian o charakterze obrzękowym z tendencją do ich ewolucji w lite tarczki i/lub guzki. Zmianom skórnym mogą towarzyszyć również zaburzenia ogólnoustrojowe, w tym zagrażająca życiu ciężka hiperkalcemia. Zmiany skórne ulegają samoistnej regresji bez pozostawienia blizn w ciągu kilku tygodni lub miesięcy. Cel pracy. Przedstawienie rzadkiego przypadku obumierania podskórnej tkanki tłuszczowej o lekkim przebiegu. Opis przypadku . Niemowlę miesięczne, urodzone o czasie metodą cięcia cesarskiego z powodu wahań tętna, w stanie ciężkiej zamartwicy. W toku diagnostyki zaburzeń oddechowych potwierdzono zespół aspiracji smółki. W pierwszych dobach życia w badaniach laboratoryjnych obserwowano przejściową trombocytopenię oraz podwyższone wykładniki stanu zapalnego. W obrębie skóry pleców oraz na kończynach górnych stwierdzono ponadto zmiany o charakterze obrzękowym z tendencją do przekształcania się w guzki i lite blaszki barwy czerwonej i purpurowej. Na podstawie typowego obrazu klinicznego rozpoznano SCFN. W trakcie 3-miesięcznej obserwacji zaobserwowano samoistne ustępowanie zmian bez pozostawienia blizn. Wnioski. Obumieranie podskórnej tkanki tłuszczowej u noworodków jest rzadkim schorzeniem, które u opisywanej chorej miało łagodny przebieg. Należy jednak pamiętać, że w niektórych przypadkach zmiany skórne mogą być zwiastunem zagrażających życiu zaburzeń metabolicznych.