Połowiczy zanik twarzy bez zmian w ośrodkowym układzie nerwowym i twardzina en coup de sabre z guzem zewnątrzmózgowym – opis przypadków - Bergler-Czop, Beata; Lis-Święty, Anna; Brzezińska-Wcisło, Ligia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie. Połowiczy zanik twarzy (zespół Parry’ego-Romberga) jest dość rzadką chorobą, której etiologia nie jest znana. Część autorów postuluje jego związek z linijną twardziną ograniczoną. Cel pracy. Przedstawienie 2 przypadków z kręgu twardziny ograniczonej w obrębie głowy o odmiennym obrazie klinicznym. Opis przypadku . Opisano 2 przypadki zmian w obrębie twarzy – u 49-letniej pacjentki z typowym obrazem połowiczego zaniku twarzy bez zmian w ośrodkowym układzie nerwowym oraz u 33-letniej kobiety z twardziną linijną en coup de sabre i guzem zewnątrzmózgowym. U pierwszej chorej, z niewielkimi objawami neurologicznymi i infekcją Borrelia burgdorferi , pomimo 4-letniego wywiadu nie ustalono rozpoznania i nie zastosowano prawidłowego leczenia. U chorej z rozpoznaną twardziną linijną en coup de sabre, bez dolegliwości ze strony ośrodkowego układu nerwowego, wykazano obecność guza zewnątrzmózgowego. Wnioski . Przedstawione przypadki, szczególnie drugi, wskazują na konieczność dokładnej diagnostyki neurologicznej u chorych z połowiczym zanikiem twarzy i twardziną typu en coup de sabre , nawet gdy nie zgłaszają oni żadnych dolegliwości subiektywnych.