Rumień guzowaty u dziecka – opis przypadku - Zaniewski, Przemysław; Flisiak, Iwona; Chodynicka, Bożena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie . Rumień guzowaty należy do grupy chorób związanych z zapaleniem tkanki podskórnej. Występuje głównie u osób w wieku 20–40 lat, częściej u kobiet. Charakteryzuje się obecnością ostrozapalnych guzów zlokalizowanych na przedniej powierzchni goleni. Istotny wpływ na pojawienie się tej choroby mają zakażenia paciorkowcowe. Cel pracy. Przedstawienie przypadku rumienia guzowatego u dziecka wywołanego przez długo utrzymujące się zapalenie migdałków podniebiennych. Opis przypadku. Dziewięcioletnia dziewczynka została przyjęta do Kliniki z powodu licznych, bolesnych guzów barwy czerwonej, zlokalizowanych na wyprostnej powierzchni skóry obu goleni. W badaniu fizykalnym stwierdzono powiększone migdałki podniebienne, natomiast w badaniach dodatkowych przyspieszony odczyn Biernackiego, zwiększoną wartość odczynu antystreptolizynowego (ASO) i białka C-reaktywnego. W wyniku zastosowanego leczenia ogólnego i miejscowego uzyskano wyraźną poprawę. Wnioski. W przypadku rumienia guzowatego u dzieci wskazane jest wykluczenie infekcji górnych dróg oddechowych i właściwie przeprowadzone leczenie przyczynowe.