Rola czynników genetycznych, autoimmunologicznych, infekcyjnych i hormonalnych w etiopatogenezie liszaja twardzinowego – przegląd piśmiennictwa - Cegielska, Agnieszka; Imko-Walczuk, Beata; Jaśkiewicz, Janusz; Placek, Waldemar (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Liszaj twardzinowy jest zdefiniowaną klinicznie i histopatologicznie przewlekłą chorobą zapalną z ogniskowym białawym zanikiem skóry, umiejscowioną na narządach płciowych i poza nimi. Spotykany jest zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, we wszystkich grupach wiekowych. Etiologia choroby nie jest w pełni poznana. Na podstawie analizy dostępnego piśmiennictwa w pracy omówiono główne potencjalne patomechanizmy jej rozwoju: genetyczny, autoimmunologiczny, infekcyjny, hormonalny i związany ze stresem oksydacyjnym. Poznanie etiopatogenezy choroby ma ważne znaczenie, gdyż w znacznym stopniu może wpłynąć na poprawę efektywności jej leczenia i w konsekwencji na uniknięcie jej powikłań.