Zastosowanie mikronizowanego progesteronu w terapii hormonalnej okresu menopauzy w świetle najnowszych wyników badań - Paszkowski, Tomasz; Woźniakowska, Ewa; Wrona, Wojciech; Szkodziak, Piotr; Radomański, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Mikronizowany progesteron (MP), podobnie jak syntetyczne progestageny, może być stosowany w terapii hormonalnej okresu menopauzy ( menopausal hormonal therapy – MHT). Progesteron mikronizowany skutecznie zabezpiecza błonę śluzową macicy przed przerostami. Progesteron w kombinacji z estrogenem jest skuteczny w zwalczaniu objawów menopauzalnych, korzystnie wpływa na jakość życia oraz profil lipidowy. Nie stwierdzono niekorzystnego wpływu progesteronu na metabolizm glukozy oraz ciśnienie tętnicze. Progesteron, szczególnie podany dopochwowo, nie działa proliferacyjnie na tkanki gruczołu piersiowego w porównaniu z syntetycznymi gestagenami. W świetle najnowszych doniesień MHT oparta na podawaniu estradiolu drogą transdermalną oraz progesteronu drogą dopochwową charakteryzuje się wyjątkowo korzystnym profilem bezpieczeństwa.