Niewydolność żylna u kobiet w wieku pomenopauzalnym - Gabriel, Marcin; Pawlaczyk, Katarzyna; Krasiński, Zbigniew; Dzieciuchowicz, Łukasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
W miarę starzenia się społeczeństwa wzrasta częstość występowania i zaawansowania chorób żylnych, głównie w postaci przewlekłej niewydolności żylnej i żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej. Nasilenie objawów związanych z tymi schorzeniami jest uzależnione m.in. od zmian hormonalnych występujących w okresie menopauzy i stosowania hormonalnej terapii zastępczej (HTZ). Odmienności te wymagają modyfikacji postępowania terapeutycznego w tej grupie pacjentek w porównaniu z metodami stosowanymi w pozostałej części populacji. W pracy zwrócono uwagę na wybrane zagadnienia patologii żylnej występujące w tej grupie pacjentek.