Embolizacja tętnic macicznych w leczeniu mięśniaków macicy – gdzie jesteśmy po 10 latach doświadczeń? - Pietura, Radosław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
W okresie ostatnich 10 lat znacznie rozszerzyły się możliwości lecznicze w zakresie mało inwazyjnych metod. Embolizacja przeztętnicza była wcześniej metodą znaną i stosowaną do tamowania krwotoków w miednicy. Jednak dopiero w połowie lat 90. XX w. zastosowano ją w Paryżu do leczenia objawowych mięśniaków macicy. Początkowo Ravina używał jej jako metody przedoperacyjnej, uzyskując ograniczenie krwawienia podczas operacji wyłuszczania licznych mięśniaków macicy. W 1995 r. opublikował on pierwszą pracę opisującą zastosowanie embolizacji w definitywnym leczeniu mięśniaków. Pierwszy zabieg embolizacji w Polsce wykonano w 2001 r. Obecnie standardy dotyczące kształcenia radiologów zabiegowych, aspektów technicznych zabiegu, opieki pozabiegowej i oczekiwanych wyników są dokładnie określone przez odpowiednie komitety naukowe Society of Interventional Radiology i Cardiovascular and Interventional Radiology Society of Europe. W pracy przedstawiono analizę piśmiennictwa opartą na prospektywnych badaniach z randomizacją oraz doświadczenia własne autora. Ponadto przedstawiono stanowiska towarzystw medycznych zajmujących się leczeniem mięśniaków macicy. Celem pracy było nie tylko ukazanie skuteczności metod mało inwazyjnego leczenia mięśniaków macicy, ale przede wszystkim pobudzenie dyskusji nad miejscem metody w algorytmie postępowania leczniczego.