Powikłania okresu okołooperacyjnego z uwzględnieniem ich patogenezy u pacjentów chorych na cukrzycę - Świrska, Joanna; Matuszek, Beata; Paszkowski, Tomasz; Nowakowski, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Cukrzyca jest powszechnym i wciąż narastającym problemem zdrowotnym na świecie. Ze względu na dramatyczny wzrost liczby zachorowań została ona uznana przez Światową Organizację Zdrowia ( World Health Organization – WHO) za pierwszą niezakaźną epidemię. Obecnie na świecie żyje 285 mln ludzi z cukrzycą, a – jak szacują eksperci – w 2030 r. liczba ta może wzrosnąć do 438 mln. W Unii Europejskiej cierpi na nią ponad 30 mln osób. W Polsce chorują ponad 2 mln osób, co stanowi 5% polskiego społeczeństwa. Dokładna liczba chorych na cukrzycę, którzy są przyjmowani do szpitala, nie jest znana. Ocenia się, że pacjenci chorzy na cukrzycę stanowią 10–25% wszystkich hospitalizowanych, jednak dane te nie uwzględniają chorych z nierozpoznaną cukrzycą, którzy mogą istotnie zwiększać ten odsetek. Chorzy z cukrzycą są w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia powikłań w okresie okołooperacyjnym. Przebieg tego okresu u tych chorych zależy od wielu czynników. Znajomość tych czynników oraz właściwe postępowanie w okresie okołooperacyjnym pozwalają na redukcję liczby komplikacji do wartości typowych dla osób bez zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Jednocześnie umożliwia to obniżenie kosztów związanych z hospitalizacją pacjenta diabetologicznego na oddziale zabiegowym. Celem pracy jest przedstawienie najczęściej występujących powikłań okołooperacyjnych u chorych na cukrzycę, analiza ich patogenezy oraz możliwości przeciwdziałania im, z uwzględnieniem specyfiki tychże powikłań u pacjentek poddawanych operacjom ginekologicznym.