Wulwodynia – problem interdyscyplinarny dotyczący także kobiet pomenopauzalnych - Baszak-Radomańska, Ewa; Radomański, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wulwodynia to dyskomfort lub ból w okolicy wejścia do pochwy, cewki moczowej, krocza bądź odbytu występujący bez uchwytnych zmian patologicznych. Kobiety po menopauzie najczęściej odczuwają suchość pochwy (45%), pieczenie (10%), natomiast ból w czasie stosunku seksualnego (wulwodynia prowokowana) odczuwa 1/3 kobiet po menopauzie. Odmienność w postępowaniu z pacjentką cierpiącą na wulwodynię po menopauzie polega na pobieraniu biopsji ze sromu w uzasadnionych przypadkach, co raczej nie jest konieczne w bólu sromu u pacjentek w wieku rozrodczym. Kolejna różnica to skuteczne leczenie polegające najczęściej na estrogenoterapii miejscowej. W artykule przedstawiono spektrum postępowania terapeutycznego.