Original paperAssessment of the influence of licochalcone on selected functional skin parameters in patients with impaired vasomotor disorders and rosacea - Broniarczyk-Dyła, Grażyna; Prusińska-Bratoś, Magdalena; Kmieć, Małgorzata L. (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2011)
Wprowadzenie : Trądzik różowaty (rosacea) jest dermatozą dotyczącą 0,2–2% populacji. Występuje u obu płci, zdecydowanie częściej u kobiet. Początek choroby pojawia się z reguły po 30. roku życia, rzadziej wcześniej. Występuje w czterech postaciach. Jedną z nich jest odmiana teleangiektatyczno-rumieniowata ( erythemato-teleangiectetic rosacea – ETR), którą charakteryzują przejściowe zmiany typu napadowego zaczerwienienia skóry ( pre-rosacea ) związane z nadreaktywnością naczyń. Utrwalone zmiany mogą mieć charakter rozlanego rumienia czy teleangiektazji, którym towarzyszą uczucie pieczenia i palenia skóry. W leczeniu trądziku różowatego wykorzystuje się m.in. flawonoidy. Cel: Celem pracy była ocena wpływu flawonoidu – likochalkonu – składowej kremów przeznaczonych na dzień o działaniu kojąco-nawilżającym i przeznaczonych na noc o działaniu kojącym u osób z zaburzeniami naczynioruchowymi oraz u chorych na trądzik różowaty. Materiał i metody : Badaniem objęto grupę 35 osób (31 kobiet i 4 mężczyzn) w wieku 30–60 lat (średnia wieku 48,3 roku). Zmiany o charakterze pre-rosacea miało 20 pacjentów, a trądzik różowaty – 15 osób. Przed włączeniem pacjentów do badań, u 20 po 6 i 8 tyg., a u 15 po 8 tyg. aplikacji preparatów oceniano stopień nasilenia rumienia widocznego na skórze, nawilżenia naskórka oraz przeznaskórkową utratę wody ( transepidermal water loss – TEWL) przy użyciu aparatury firmy Courage-Khazaka. Wyniki: Wykazano zmniejszenie stopnia nasilenia rumienia po 6 i 8 tyg. stosowania kremów. Zaobserwowano wyraźny wzrost stopnia nawilżenia naskórka i zmniejszenie średniej wartości TEWL. Wnioski : Stosowanie kremów zawierających likochalkon u chorych z pre-rosacea i rosacea przyczynia się do zmniejszenia nasilenia rumienia. Kremy te jednocześnie wpływają na zmniejszenie wartości TEWL i zwiększenie nawilżenia naskórka.