Zaburzenia endokrynologiczne w celiakii - Waszczuk, Ewa; Jawny, Julia (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Choroba trzewna ( coeliac disease – CD) to zapalna enteropatia jelita cienkiego. Objawy schorzenia pojawiają się u osób predysponowanych genetyczne, jednak ważną rolę odgrywają również czynniki immunologiczne, środowiskowe i metaboliczne. Ze względu na częste występowanie i różne postaci kliniczne CD powinno się brać pod uwagę możliwość jej występowania w ośrodkach podstawowej i specjalistycznej opieki zdrowotnej, zwłaszcza endokrynologicznych. Autorzy pracy zwracają uwagę na schorzenia endokrynologiczne, które częściej współistnieją z CD, oraz na problem poszukiwania tej choroby wśród pacjentów endokrynologicznych. Ustalenie właściwego rozpoznania i włączenie diety bezglutenowej uchroni pacjentów przed wystąpieniem kolejnych objawów i zapobiegnie ciężkim powikłaniom.