Chirurgiczne leczenie żołądkowo-jelitowo-trzustkowych guzów neuroendokrynnych - Arkuszewski, Piotr; Pasieka, Zbigniew; Kołomecki, Krzysztof; Śmigielski, Jacek; Kusiński, Michał; Hedayati, Masoud; Srebrzyński, Adam; Kuzdak, Krzysztof (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Wstęp: Nowotwory neuroendokrynne układu pokarmowego ( gastro-entero-pancreatic neuroendocrine tumours – GEP NET) są złożoną i niejednolitą grupą nowotworów. Ich przebieg kliniczny może być zróżnicowany, choćby ze względu na fakt, że część z nich jest hormonalnie czynna. Cel: Analiza objawów, które mogą towarzyszyć GEP NET, i okoliczności, w których dochodzi do wykrycia tych nowotworów. Ocena wyników chirurgicznego leczenia pacjentów, u których rozpoznano guz typu GEP NET. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 6 chorych (5 kobiet i 1 mężczyzna), u których rozpoznano nowotwór typu GEP NET. Trzy pacjentki operowano w trybie planowym z powodu guza trzustki. U 2 kolejnych chorych (kobiety i mężczyzny) po appendektomii wykonanej w ramach ostrego dyżuru stwierdzono obecność rakowiaka w wyciętym wyrostku robaczkowym, natomiast u kobiety poddanej cholecystektomii z powodu objawów ostrego zapalenia pęcherzyka żółciowego rozpoznano raka neuroendokrynnego tego narządu. Wyniki: U 3 chorych – mężczyzny i kobiety po appendektomii oraz kobiety po wycięciu wyspiaka trzustki typu insulinoma – okres pooperacyjny przebiegł bez powikłań. U pozostałych wystąpiły komplikacje. Kobieta z rakiem neuroendokrynnym pęcherzyka żółciowego zmarła 2 mies. po zabiegu. Pięciu żyjących chorych objęto obserwacją. Po zastosowanym leczeniu chirurgicznym uzyskano wyleczenie ich z choroby nowotworowej. Wnioski: Nowotwory typu GEP NET występują rzadko. Czasami wstępne rozpoznanie można ustalić przed zabiegiem na podstawie charakterystycznych objawów związanych z czynnością hormonalną guza. Większość tych nowotworów jest jednak hormonalnie nieczynna. Część z nich rozpoznaje się u osób operowanych z powodu ostrej choroby jamy brzusznej, która może być spowodowana przez guz neuroendokrynny. W przypadku niektórych nowotworów typu GEP NET po ich chirurgicznym wycięciu leczenie onkologiczne nie jest konieczne.