Wczesna pooperacyjna niedrożność mechaniczna przewodu pokarmowego w wyniku wgłobienia w przebiegu zespołu Peutza-Jeghersa - Piskorz, Łukasz; Lesiak, Tomasz; Kutwin, Leszek; Śmigielski, Jacek; Misiak, Piotr; Brocki, Marian (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Wczesna pooperacyjna niedrożność mechaniczna jelita cienkiego jest rzadką jednostką chorobową. Jedną z jej przyczyn bywa wgłobienie. Czoło wgłobienia mogą stanowić różne zmiany patologiczne w obrębie jelita, m.in. polipy. Wśród zespołów polipowatości należy wymienić zespół Peutza-Jeghersa. Choroba uwarunkowana jest genetycznie i charakteryzuje się obecnością polipów hamartomatycznych w przewodzie pokarmowym. Polipy te mogą ulegać zezłośliwieniu, mogą stać się przyczyną niedrożności lub krwawienia do przewodu pokarmowego. W pracy przedstawiono 22-letniego mężczyznę operowanego 2-krotnie w ciągu 3 dni (w drugim przypadku interwencja chirurgiczna z powodu wczesnej pooperacyjnej niedrożności mechanicznej przewodu pokarmowego). W obu przypadkach do niedrożności doszło w wyniku wgłobienia w przebiegu zespołu Peutza-Jeghersa. Podsumowując: 1) wczesna pooperacyjna mechaniczna niedrożność jelita cienkiego w mechanizmie wgłobienia jest rzadką jednostką chorobową, 2) w przypadku wykonywania zabiegu chirurgicznego, gdy w obrębie jelita stwierdza się obecność polipa, którego wielkość przekracza 1,5 cm, zasadne wydaje się jego wycięcie; 3) u chorych z cechami fenotypowymi w postaci plam soczewicowatych i melanozy śluzówek, u których w wywiadzie chorobowym stwierdza się nawracające krwawienia do przewodu pokarmowego, należy rozważyć zespół Peutza-Jeghersa.