Ratunek dla ratowników - Kocowski, Tadeusz; Gruszka, Mateusz (Menedżer Zdrowia, 2011)
W oficjalnych dokumentach jednoznacznie podkreśla się, że „bezpieczeństwo zdrowotne obywateli jest jednym z najistotniejszych elementów bezpieczeństwa narodowego”. Zdaje się jednak, że system ratownictwa medycznego nie funkcjonuje w taki sposób, aby zapewnić każdemu obywatelowi dostęp do najwyższej jakości usług medycznych w sytuacji, gdy ta pomoc jest mu najbardziej potrzebna. Zachodzi obawa, że bezpieczeństwo zdrowotne obywateli korzystających z systemu może być mimo wszystko zagrożone. Autorzy proponują zmiany.