Prywatne monopole w szpitalach - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2011)
Według danych Ministerstwa Zdrowia rosną długi SPZOZ-ów. Przodują w tym szpitale z Mazowsza i Śląska. Z drugiej strony pojedyncze firmy monopolizują rynek lecznictwa zamkniętego w Polsce, przejmując np. znaczącą grupę upadających szpitali na terenie danego województwa. Całość tych działań nie napawa optymizmem co do przyszłości polskiego szpitalnictwa. Sytuację pogarsza jeszcze fakt, że w tym roku nie ma znaczących nadwyżek w NFZ.