Paliatywna brachyterapia HDR chorych na raka przełyku leczonych w przeszłości z powodu innego nowotworu - Skowronek, Janusz; Piotrowski, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Cel pracy: Analizie poddano grupę chorych na zaawansowanego raka przełyku, leczonych paliatywnie metodą brachyterapii HDR, u których w przeszłości wykryto i leczono nowotwór o innym umiejscowieniu. Porównano wyniki leczenia z grupą chorych leczonych tą samą metodą i o podobnym stopniu zaawansowania, bez obciążonego wywiadu. Materiał i metody: Od maja 1999 do maja 2001 r. leczono w Wielkopolskim Centrum Onkologii 22 chorych na raka przełyku metodą brachyterapii HDR. Wszyscy chorzy zostali zdyskwalifikowani od zabiegu oraz radykalnej radioterapii ze względu na zaawansowanie choroby. W przeszłości chorowali z powodu innego nowotworu złośliwego. Zastosowano leczenie w dawce 22,5 Gy w trzech frakcjach co tydzień. Grupę kontrolną stanowiło 91 chorych, leczonych w tym samym okresie metodą brachyterapii, bez przebytego w przeszłości nowotworu. Chorych poddano obserwacji klinicznej przez 12 mies., oceniając remisję miejscową oraz czas przeżycia w zależności od wybranych cech klinicznych. Wyniki: Średni czas przeżycia ogółem w grupie chorych na raka przełyku wynosił 7,1 mies. (w grupie kontrolnej – 8,2 mies.). Nie stwierdzono różnicy w czasie przeżycia pomiędzy grupą badaną i kontrolną (log-rank test, p=0,37). W pierwszej (badanej) grupie chorych na raka przełyku stwierdzono zależność pomiędzy długością przeżycia a wiekiem chorych (log-rank test, p=0,04) oraz długością nacieku (log-rank test, p = 0,001). Nie stwierdzono zależności pomiędzy czasem przeżycia ogółem a płcią chorych (log-rank test, p=0,12), stanem wydolności chorego (log-rank test, p=0,06) oraz długością okresu pomiędzy kolejnymi nowotworami (log-rank test, p=0,07). Wnioski: 1. Przebyty w przeszłości nowotwór złośliwy nie wpływa na skrócenie czasu przeżycia chorych powtórnie zgłaszających się do leczenia z powodu raka przełyku. 2. Brachyterapia HDR jako samodzielne leczenie paliatywne zmniejsza nasilenie dysfagii, a tym samym poprawia jakość życia u zdecydowanej większości chorych. 3. Wpływ na długość przeżycia miały: długość nacieku nowotworu oraz wiek chorych w momencie zachorowania na raka przełyku.