Artykuł oryginalnyNieinwazyjne badanie angiograficzne metodą 64-rzędowej tomografii komputerowej wystarczającą podstawą do kwalifikacji pacjentów do zabiegów angioplastyki pomostów aortalno-wieńcowych - Ochała, Andrzej; Syzdół, Marcin; Wieja, Paweł; Garbocz, Piotr; Sosnowski, Maciej; Cybulski, Wiesław (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Wstęp : Wielorzędowa tomografia komputerowa (ang. multislice spiral computed tomography, MSCT) stanowi obiecującą alternatywę, umożliwiającą wiarygodną ocenę stanu pomostów aortalno-wieńcowych. Cel : Analiza skuteczności 64-rzędowej MSCT w ocenie drożności wszczepionych pomostów aortalno-wieńcowych oraz ewentualnych zwężeń w miejscu wszycia pomostu do naczynia wieńcowego u chorych z objawami dławicy piersiowej po pomostowaniu aortalno-wieńcowym (ang. coronary artery bypasses , CABG) oraz bezpośrednie porównanie metody nieinwazyjnej (MSCT) z inwazyjną i określenie jej czułości, specyficzności i dokładności diagnostycznej. Materiał i metody : Do analizy włączono 40 pacjentów po zabiegu CABG z dolegliwościami dławicowymi CCS II i wyżej. Analizie poddano łącznie 128 pomostów, w tym 32 zespolenia tętnicze i 96 pomostów żylnych. Spośród przebadanych chorych w 17 przypadkach (42,5%) wykonano zabiegi przezskórnej interwencji wieńcowej (ang. percutaneous coronary intervention , PCI) dotyczące pomostów aortalno-wieńcowych lub tętnic natywnych. Wyniki : W badaniu MSCT uwidoczniono 9 zamkniętych i 2 zwężone pomosty tętnicze oraz 16 zamkniętych i 6 zwężonych graftów żylnych. W konwencjonalnej angiografii potwierdzono obecność 7 zamkniętych i 2 zwężonych pomostów tętniczych oraz 17 zamkniętych i 5 zwężonych pomostów żylnych. Czułość, specyficzność metody, a także dokładność diagnostyczna były bardzo duże. W uzyskanych wynikach czas trwania zabiegu, ilość zużytego kontrastu oraz dawka promieniowania były istotnie większe w przypadku zabiegu angioplastyki wykonanego metodą tradycyjnej angiografii. Wnioski : Wykonanie zabiegu angioplastyki pomostu aortalno-wieńcowego opartego tylko na wyniku 64-rzędowej tomografii komputerowej jest bezpieczne dla pacjenta, a biorąc pod uwagę dużą czułość, specyficzność i dokładność diagnostyczną tej metody, które wykazano w badaniu, możliwość nieprawidłowego kwalifikowania pacjenta jest bardzo mała.