Artykuł specjalnyMagnetokardiografia w kardiologii klinicznej. Stan obecny i przyszłe zastosowania - Leithäuser, Boris; Jung, Friedrich; Park, Jai-Wun (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Magnetokardiografia (ang. magnetocardiography , MCG) jest bezkontaktową, nieinwazyjną metodą pomiaru pola magnetycznego ludzkiego serca. Założenia teoretyczne oraz badania porównawcze wskazują, że MCG i EKG dostarczają odmiennych informacji. Pomiar pola magnetycznego jest nadal w niewielkim stopniu uważany za wartościowe narzędzie, pomimo że badania MCG mogą udzielić odpowiedzi na wiele pytań dotyczących patofizjologii serca i elektrofizjologii. Chociaż oprzyrządowanie konieczne do MCG (SQUIDs, MSR) i jego obsługa (ciekły hel) są drogie i nie są dostępne jako badania przyłóżkowe, to informacja uzyskiwana z badań pola magnetycznego serca jest warta tych wysiłków. Magnetokardiografia charakteryzuje się większą czułością w wykrywaniu niedokrwienia miokardium zarówno w warunkach spoczynkowych, jak i po obciążeniu. W porównaniu z scyntygrafią, która jest metodą niewygodną, związaną z narażeniem pacjenta na promieniowanie radioaktywne, wykonanie badania MCG jest tak łatwe jak wykonanie próby wysiłkowej na ergometrze rowerowym, ale charakteryzuje się większą czułością. W odniesieniu do stratyfikacji ryzyka nagłego zgonu sercowego wydaje się prawdopodobne, że w przyszłości MCG może dostarczyć dodatkowych informacji wskazujących, którzy pacjenci nie odniosą korzyści z wszczepienia defibrylatora w profilaktyce pierwotnej. Nie ma jednak odpowiednich badań klinicznych. Co najbardziej interesujące, MCG wydaje się mieć praktyczne zastosowanie i dostarczać informacji w diagnostyce zaburzeń rytmu serca oraz ma wystarczającą rozdzielczość przestrzenną wymaganą do zastosowania klinicznego. Wydaje się realne, że oparta na badaniu MCG lokalizacja arytmogennych ognisk może służyć operatorowi w trakcie ablacji przezskórnej, np. u pacjentów z nawracającym migotaniem przedsionków po pierwszym skutecznym zabiegu ablacji. Być może wiele problemów w kardiologii klinicznej może być rozwiązane przy użyciu MCG.