Opis przypadkuAngioplastyka pnia lewej tętnicy wieńcowej powikłana zatorowością gałęzi diagonalnej tętnicy zstępującej przedniej u chorej z ostrym zespołem wieńcowym bez uniesienia odcinka ST. Zastosowanie ultrasonografii wewnątrzwieńcowej/wirtualnej histologii - Araszkiewicz, Aleksander; Lesiak, Maciej; Grygier, Marek; Grajek, Stefan (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Przedstawiamy opis przypadku dotyczący 44-letniej kobiety z ostrym zawałem serca bez uniesienia odcinka ST, leczonej angioplastyką pnia lewej tętnicy wieńcowej. Wykorzystanie wirtualnej histologii (IVUS/VH) pozwoliło na identyfikację niestabilnej blaszki miażdżycowej ( thin cap fibroatheroma ). Procedura była powikłana zamknięciem gałęzi diagonalnej materiałem zatorowym pochodzącym prawdopodobnie z blaszki miażdżycowej w pniu lewej tętnicy wieńcowej.