Opis przypadkuDwa różne przypadki choroby niedokrwiennej serca z takim samym obrazem klinicznym - Zdravkovic, Vladimir; Vucic, Rada; Lazic, Zorica; Iric-Cupic, Violeta; Jovic, Marina; Davidovic, Goran; Zdravkovic, Nemanja (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
W artykule przedstawiono dwóch pacjentów z różnymi przyczynami niedokrwienia serca, którzy mieli utrzymujący się ból w klatce piersiowej oraz liczne nieprawidłowe zapisy EKG. Według wiedzy autorów jest to bardzo ważne doniesienie dotyczące diagnostyki różnicowej ostrych zespołów wieńcowych i kardiomiopatii przerostowej, które mogą dać niemal identyczny obraz kliniczny, zapis EKG i wyniki badań laboratoryjnych, a w celu ustalenia ostatecznego rozpoznania konieczne jest wykonanie koronarografii.