Opis przypadkuUdrożnienia przewlekłych okluzji tętnic wieńcowych – rola wielorzędowej tomografii komputerowej. Opis przypadku - Bryniarski, Leszek; Dąbrowski, Maciej; Surowiec, Sławomir; Witkowski, Adam; Pręgowski, Jerzy; Kawecka-Jaszcz, Kalina (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Nieinwazyjne metody obrazowania serca pozwalają ocenić żywotność miokardium (ocena wskazań do zabiegu) oraz ułatwić wybór strategii zabiegu i sprzętu stosowanego podczas przezskórnej interwencji wieńcowej (ang. percutaneous coronary interventions , PCI). Przedstawiamy opis zabiegu u pacjenta poddanego PCI przewlekłej okluzji tętnicy wieńcowej po diagnostyce metodami nieinwazyjnymi, w tym po wykonaniu wielorzędowej tomografii komputerowej ( multi-slice computed tomography , MSCT).