MEDYCYNA RATUNKOWATrauma Team – pierwsze, osobiste refleksje po atakach terrorystycznych w Oslo i na Utøya - Wilimski, Radosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Spośród 32 ciężko rannych pacjentów w zamachu terrorystycznym w centrum Oslo i na wyspie Utøya, przetransportowanych do centrum urazowego w szpitalu Ullevål, 31 zostało uratowanych w pierwszej, decydującej o dalszym rokowaniu fazie leczenia. Który z czynników zadecydował o tak dobrym wyniku leczenia? A może suma wielu drobnych, codziennie wypracowywanych przez Trauma Team doświadczeń stanowiła siłę akcji ratunkowej? Naturalna znajomość patofizjologii układu oddechowego i sercowo-naczyniowego związana ze specjalizacją w kardio- i torakochirurgii czyni kardio-torakochirurga ważnym członkiem Trauma Team . Tragiczne wydarzenia w Norwegii uświadomiły mi, że w obecnych czasach wszędzie możemy się spodziewać katastrof, wymagających nagle optymalnych działań medycznych w bardzo trudnych warunkach. Czy jednak w Polsce młodzi kardio- i torakochirurdzy są odpowiednio przygotowani do skutecznego leczenia ofiar wypadków?