KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHAnaliza czynników wpływających na skuteczność ablacji prądem o częstotliwości radiowej u pacjentów operowanych z powodu wady zastawki mitralnej - Kozłowicz, Michał; Stadnik, Adam; Krawczyk, Elżbieta; Stążka, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp : Migotanie przedsionków (ang. atrial fibrillation – AF) to najczęściej występujące nadkomorowe zaburzenie rytmu. Arytmia ta zwiększa ryzyko udaru mózgu, niewydolności serca oraz zgonu. Migotanie przedsionków często towarzyszy wadom zastawki mitralnej. Obecnie w chirurgicznym leczeniu AF najczęściej wykorzystuje się modyfikację metody Cox maze III z użyciem prądu o częstotliwości radiowej (RF) do wytworzenia transmularnych blizn w obrębie lewego przedsionka (LP). Cel pracy : Ocena wczesnej i odległej skuteczności endokardialnej ablacji RF u pacjentów operowanych z powodu wady zastawki mitralnej. Analizie poddano również czynniki mogące mieć wpływ na skuteczność ablacji. Materiał i metody : Badaniem objęto grupę 86 pacjentów operowanych w Klinice Kardiochirurgii UM w Lublinie od 2005 r. do 2010 r. Czynnikami mogącymi mieć wpływ na skuteczność ablacji poddanymi analizie były: wiek, płeć, charakter AF, czas trwania utrwalonego AF, wymiar lewego przedsionka, frakcja wyrzutowa lewej komory, stabilność rytmu zatokowego w trakcie hospitalizacji oraz rodzaj wady mitralnej. Wyniki : Ogólna skuteczność ablacji w badanej grupie wahała się od 68,2% w dniu wypisu do 77% po 6 miesiącach. Czynnikami, które miały istotny statystycznie wpływ na wczesną i odległą skuteczność, były czas trwania utrwalonego AF oraz utrzymywanie się stabilnego rytmu zatokowego w okresie pooperacyjnym. Wymiar lewego przedsionka oraz charakter AF okazały się czynnikami nieistotnymi statystycznie, pomimo trendu, który wskazywał na lepszą skuteczność ablacji u pacjentów z LP < 5 cm oraz z napadowym AF. Widoczna była także tendencja sugerująca, że skuteczność odległa ablacji maleje w grupie pacjentów z niedomykalnością zastawki mitralnej o etiologii niedokrwiennej. Tu również nie wykazano istotności statystycznej. Czynnikami, które nie miały wpływu na wyniki wczesne i odległe, były: płeć, wiek i frakcja wyrzutowa lewej komory. Wnioski : Ablacja endokardialna RF jest skuteczną i bezpieczną metodą leczenia AF u pacjentów operowanych z powodu wady mitralnej.