Ocena gradientu przezzastawkowego bezstentowej, biologicznej zastawki 3F wykonanej z osierdzia końskiego – obserwacja roczna - Bartuś, Krzysztof; Sadowski, Jerzy; Kapelak, Bogusław; Myć, Jacek; Bartuś, Stanisław; Oleś, Krzysztof; Filip, Grzegorz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp: Bezpośrednim efektem zabiegu chirurgicznej wymiany zastawki w pozycji aortalnej jest redukcja gradientu przezzastawkowego. Cel pracy: Ocena gradientu przezzastawkowego i jego zmian w rocznej kontroli u pacjentów z przerostem lewej komory serca, poddanych operacji wymiany zastawki aortalnej, u których jako protezę zastosowano bezstentową, biologiczną zastawkę 3F (3F Therapeutics, LakeForest, USA, Medtronic Inc., Minneapolis, USA), wykonaną z osierdzia końskiego. Materiał i metody: Badaniem objęto łącznie 40 pacjentów z przerostem lewej komory mięśnia sercowego, w tym 8 kobiet i 32 mężczyzn w wieku 23–78 lat, średnio 57 lat (± SD 10,2 roku) zakwalifikowanych do wymiany zastawki aortalnej. Echokardiograficznej oceny gradientu dokonano miesiąc, 3–6 miesięcy oraz 11–14 miesięcy od operacji serca. Wyniki: Przy wypisie ze szpitala gradienty średni i maksymalny wynosiły odpowiednio: 8,6 mm Hg (± SD = 4,8) oraz 16,1 mm Hg (± SD = 8,8), w 3–6 miesięcy po operacji: 7,8 mm Hg (± SD = 3,7) oraz 14,5 mm Hg (± SD = 7), a 11–14 miesięcy po zabiegu: 7,7 mm Hg (± SD = 2,8) oraz 14,4 mm Hg (± SD = 5,2). Wnioski: Gradienty średni i maksymalny były niskie i nie uległy statystycznie istotnym zmianom w rocznej obserwacji pooperacyjnej w porównaniu z wartościami występującymi bezpośrednio po zabiegu.