Ocena efektywnej powierzchni ujścia i jej zmian w rocznej obserwacji u pacjentów z bezstentową, biologiczną zastawką 3F (ATS-Medtronic, Minneapolis) wykonaną z osierdzia końskiego - Bartuś, Krzysztof; Sadowski, Jerzy; Kapelak, Bogusław; Myć, Jacek; Bartuś, Stanisław; Oleś, Krzysztof; Filip, Grzegorz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp: Jednym z najważniejszych czynników wpływających na długotrwałe prawidłowe funkcjonowanie zastawki jest zachowanie jak największej efektywnej powierzchni ujścia. Cel pracy: Ocena efektywnej powierzchni ujścia (ang. effective orifice area – EOA) i jej zmian w rocznej kontroli pooperacyjnej u pacjentów, u których zastosowano bezstentową, biologiczną zastawkę 3F (ATS Medical, obecnie Medtronic Inc., Minneapolis). Materiał i metody : Badaniem objęto 45 pacjentów, w wieku 23–78 lat, którym zostały wszczepione biologiczne, bezstentowe zastawki firmy 3F (ATS Medical-Medtronic). Pacjentów poddano rocznej obserwacji. Wyniki: We wczesnym okresie pooperacyjnym (do 30 dni) średnia efektywna powierzchnia ujścia = 2,6 cm 2 (± SD = 0,8). Zindeksowana efektywna powierzchnia ujścia (ang. effective orifice area index – EOAI) = 1,3 cm 2 (± SD = 0,3). W 3–6 miesięcy od operacji średnia EOA = 2,4 cm 2 (± SD = 0,8); EOAI = 1,24 cm 2 (± SD = 0,4). W rok od operacji średnia EOA = 2,51 cm 2 (± SD = = 0,6); EOAI = 1,32 cm 2 (± SD = 0,3). Różnice w średniej EOA dla poszczególnych rozmiarów zastawek nie ulegały statystycznie istotnym zmianom w rocznej kontroli pooperacyjnej. Wnioski: 1. Na podstawie uzyskanych wyników echokardiograficznych stwierdzono, że badana bioproteza charakteryzuje się dużą efektywną powierzchnią ujścia. 2. W porównaniu z danymi z piśmiennictwa EOA wydaje się nieco większa. 3. Wielkość EOA nie uległa statystycznie istotnym zmianom w okresie pooperacyjnym.