Treatment of radial artery graft spasm after coronary artery bypass grafting - Valaika, Arunas; Kalinauskas, Gintaras; Ivaskeviciene, Loreta; Samalavicius, Robertas; Butkuviene, Irena; Norkunas, Gediminas; Uzdavinys, Giedrius (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Skurcz tętnicy promieniowej (ang. radial artery – RA) użytej do wykonania pomostu w zabiegu pomostowania aortalno- -wieńcowego (ang. coronary artery bypass graft – CABG) jest rzadkim zjawiskiem. W pracy autorzy przedstawiają własne doświadczenia w chirurgicznym leczeniu skurczu tętnicy promieniowej. Pacjent z trójnaczyniową chorobą wieńcową został zakwalifikowany do planowanego zabiegu CABG. Zarówno tętnica promieniowa, jak i piersiowa zostały wykorzystane do utworzenia czterech zespoleń dystalnych. Siedem godzin po przyjęciu pacjenta na oddział intensywnej terapii jego stan uległ pogorszeniu, wystąpiło ciężkie niedokrwienie oraz zespół małego rzutu serca. Wykonano resternotomię oraz wprowadzono balon wewnątrzaortalny do aorty wstępującej (pacjent cierpiał na ciężką chorobę tętnic obwodowych). W trakcie reeksploracji zaobserwowano skurcz obydwu pomostów tętnicy promieniowej. Do przyległych tkanek tętnic promieniowych wstrzyknięto roztwór nitrogliceryny i papaweryny, w następstwie czego tętnica promieniowa poszerzyła się, a odcinek ST w elektrokardiogramie się unormował. W rzadkich przypadkach skurcz tętnicy promieniowej może wystąpić pomimo zastosowania profilaktycznych środków antyspastycznych. Jednakże wczesna diagnoza i rozpoczęcie właściwego leczenia mogą wpłynąć na wynik tej zagrażającej życiu sytuacji.