Implantacja bioprotezy mitralnej u pacjentki z krytyczną stenozą mitralną, obciążającym wywiadem i powikłaniami koagulologicznymi - Ostrowski, Stanisław; Marcinkiewicz, Anna; Kośmider, Anna; Zwoliński, Radosław; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Stenoza mitralna jest rzadką przyczyną implantacji bioprotezy. Najczęstszą przyczyną zwężenia ujścia mitralnego pozostaje choroba reumatyczna. Choroba zwyrodnieniowa zastawki mitralnej rozwija się wraz z wiekiem. W obrazie klinicznym najczęściej współistnieje niedomykalność trójdzielna i migotanie przedsionków. W 2009 r. do Kliniki Kardiochirurgii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przyjęto 70-letnią pacjentkę z rozpoznaniem krytycznej stenozy mitralnej, obuoczną ślepotą i nadciśnieniem tętniczym. Ponadto w wywiadzie: gastrektomia, zapalenie otrzewnej z czasowym wyłonieniem sztucznego odbytu oraz obrzęk płuc. U chorej przeprowadzono implantację bioprotezy mitralnej w krążeniu pozaustrojowym. Po operacji utrzymywał się duży drenaż i wystąpiły zaburzenia koagulologiczne, co było powodem dwóch retorakotomii oraz intensywnego leczenia preparatami krwiopochodnymi i czynnikami krzepnięcia. Uzyskano stabilizację stanu pacjentki. Wczesny okres pooperacyjny powikłany był migotaniem przedsionków, ostrą niewydolnością nerek i niewydolnością oddechową. Leczenie antyarytmiczne, płynoterapia i sztuczne wspomaganie oddechu pozwoliły znormalizować stan pacjentki. Podczas półtorarocznej obserwacji pacjentka jest w dobrym stanie klinicznym.