Odwrócone T dwuprzedsionkowe cięcie jako skuteczna metoda wizualizacji śluzaka lewego przedsionka o nietypowej lokalizacji - Zwoliński, Radosław; Ostrowski, Stanisław; Bartczak, Karol; Piestrzeniewicz, Katarzyna; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Chora, 71 lat, niemająca objawów, ze śluzakiem lewego przedsionka o szerokiej podstawie, umiejscowionym w górnej części przegrody międzyprzedsionkowej pod ujściem żyły głównej górnej, została przyjęta do Kliniki w celu leczenia operacyjnego. Z uwagi na utrudniony dostęp i mały wymiar lewego przedsionka zastosowano odwrócone cięcie T dwuprzedsionkowe dla lepszej wizualizacji guza. Dostęp ten umożliwił wycięcie w całości guza z zachowaniem marginesu onkologicznego, a następnie bezproblemowe wszycie łaty z osierdzia w powstały duży ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej.