Hamartoma płuc diagnozowana jako gruźliczak u chorego z gruźlicą płuc – opis przypadku - Krawczyk, Paweł; Wojas-Krawczyk, Kamila; Czekajska-Chehab, Elżbieta; Kieszko, Robert; Zdunek, Małgorzata; Sawicki, Marek; Milanowski, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Hamartoma płuc jest niezłośliwym guzem zbudowanym z chaotycznie ułożonej mieszaniny tkanki łącznej, chrząstki szklistej, tkanki tłuszczowej, kości i komórek nabłonka oskrzeli. Hamartomę należy różnicować z gruźliczakiem i rakiem płuca. Opis przypadku dotyczy chorego z gruźlicą płuc i współistniejącą hamartomą płuc zdiagnozowaną błędnie jako gruźliczak na podstawie objawów i obrazu tomografii komputerowej. Badanie histopatologiczne usuniętego operacyjnie guza potwierdziło diagnozę hamartoma o przeważającym utkaniu chrząstki szklistej.