ANESTEZJOLOGIA I INTENSYWNA TERAPIATerapia ukierunkowana na cel – profilaktyka powikłań wczesnego okresu pooperacyjnego – podsumowanie kursu - Kucewicz, Ewa; Drwiła, Rafał; Krawczyk, Karol; Kruczak, Wojciech; Prokopowicz, Jacek; Toczek, Krzysztof; Urbańska, Ewa; Ziętkiewicz, Mirosław; Misiołek, Hanna; Knapik, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Terapia ukierunkowana na cel (ang. goal directed therapy – GDT) jest filozofią postępowania terapeutycznego, zogniskowaną na poprawę wyników leczenia, ograniczenie powikłań i obniżenie śmiertelności. Celem jest optymalizacja bilansu tlenowego poprzez przepływ i prawidłową perfuzję tkankową. W pracy przedstawiono techniki monitorowania hemodynamicznego, uwzględniając wskazania do ich stosowania i ograniczenia metody [termodilucja, metoda dopplerowska pomiaru rzutu serca, pomiar rzutu z krzywej ciśnienia tętniczego krwi, metoda ciągłego pomiaru rzutu serca (ang. pulse continous cardiac output – PICCO), SvO 2 i stężenia mleczanów]. Wartości monitorowanych parametrów pozwalają rozpoznać problem i śledzić efekty podjętego leczenia.