NIEWYDOLNOŚĆ SERCA I PŁUC, TRANSPLANTOLOGIADynamika zmian stężeń troponiny I w pierwszych dobach po przeszczepieniu serca (HTX) w materiale własnym – pilot study - Wierzbicki, Karol; Sobczyk, Dorota; Milaniak, Irena; Bochenek, Maciej; Piątek, Jacek; Drwiła, Rafał; Kapelak, Bogusław; Krupa, Ferdynanda; Przybyłowski, Piotr; Ciołczyk-Wierzbicka, Dorota; Sadowski, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp: Troponina I jest wiarygodnym i powszechnie stosowanym markerem uszkodzenia mięśnia serca. Zwiększenie stężenia troponiny jest wynikiem uszkodzenia mięśnia serca o różnej etiologii. Cel : Ocena dynamiki zmian stężeń troponiny I w pierwszych dobach (od 0. do 3. doby włącznie) po przeszczepieniu serca (ang. heart transplantation – HTX). Materiał i metody: Analizą retrospektywną objęto 42 chorych w wieku od 21 do 62 lat, średnio 47,4 ±12,4. Badaną grupę stanowili pacjenci, których serca pobierało dwóch chirurgów wg identycznego schematu protekcji z zastosowaniem kardiopleginy CELCIOR i u których zmierzono stężenia troponiny I w kolejnych dobach po HTX. Oceniono dynamikę zmian stężenia troponiny I oznaczanej metodą jednostopniowego testu immunoenzymatycznego (norma od 0,1 ng/ml) w identyczny sposób u wszystkich chorych, w pierwszych dobach po HTX. W przypadku więcej niż jednego poziomu oznaczanego w ciągu doby do analizy brano najwyższą wartość uzyskaną w danej dobie. Wyniki : Średnie stężenie troponiny I w kolejnych dobach po HTX wyniosło kolejno: 21,7 ±22,1; 21,3 ±22,5; 17,6 ±20,3; 13,2 ±15,3 ng/ml. Na podstawie testu ANOVA (Kruskal-Wallisa) stwierdzono istotne statystycznie zmniejszenie stężenia tropiny I w kolejnych dobach po HTX (p 0,0002). Największy spadek zanotowano pomiędzy dobą 0. i 3. oraz pomiędzy dobą 1. i 3. (odpowiednio: 54,1 i 53,7%), a najmniejszy spadek pomiędzy 0. i 1. dobą po HTX (0,7%). Wnioski : Bezpośrednio po transplantacji serca obserwuje się znacznie zwiększone stężenia troponiny I, zmniejszające się istotnie w kolejnych dobach, co może świadczyć o obecnym urazie okołooperacyjnym związanym z pobraniem i przeszczepieniem serca.