Dlaczego robot chirurgiczny da Vinci jest potrzebny dla rozwoju polskiej medycyny – pierwsze polskie doświadczenia z zakresu chirurgii robotowej w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym we Wrocławiu, w Ośrodku Badawczo-Rozwojowym - Witkiewicz, Wojciech; Gawora, Patrycja (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wielu ekspertów wyraża pogląd, że chirurgia laparoskopowa osiągnęła kres swojego rozwoju. Dalsze wzbogacanie instrumentarium i udoskonalanie techniki operacyjnej nie są już w stanie wprowadzić do chirurgii zasadniczego postępu. W związku z tym ogromne nadzieje pokładane są w dynamicznym rozwoju chirurgii robotowej. W ciągu ostatniego dziesięciolecia chirurgia robotowa opanowała operacje wykonywane laparoskopowo, a następnie, dzięki dodatkowym możliwościom, wyparła w niektórych dziedzinach laparoskopię i stała się procedurą referencyjną. Dodatkowo, po uwzględnieniu kosztów ponoszonych przez szpital, ZUS i samego pacjenta w trakcie hospitalizacji i rekonwalescencji, operacja z zastosowaniem robota okazuje się metodą tańszą niż operacje klasyczne czy tradycyjna laparoskopia.