Wstrząs kardiogenny w przebiegu zawału serca spowodowany tętniakiem rozwarstwiającym aorty wstępującej u chorej z zespołem Marfana - Bugajski, Paweł; Greberski, Krzysztof; Buszkiewicz, Karol; Jarząbek, Radosław; Jedliński, Ireneusz; Kalawski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Rozwarstwienie aorty wstępującej obejmujące ujścia wieńcowe i/lub powodujące ostrą niedomykalność aortalną może prowadzić do wstrząsu kardiogennego. W omawianym przypadku doszło do ostrego rozwarstwienia aorty typu A, dysekcji ujść wieńcowych i zawału mięśnia sercowego prowadzącego do wstrząsu kardiogennego. Technikę chirurgiczną i metody diagnostyczne dostosowywano do dynamicznego obrazu choroby. Zastosowane leczenie przyniosło sukces terapeutyczny.