Przetoka żołądkowo-opłucnowa po operacji resekcyjnej przełyku z powodu raka przełyku powikłanego przetoką przełykowo-oskrzelową – opis przypadku - Dzięgielewski, Piotr; Bernacki, Andrzej; Cybulski, Adam; Gułaj, Cezary; Łapuć, Grzegorz; Laudański, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
W pracy opisano przypadek 52-letniego mężczyzny z rakiem dolnej części piersiowego odcinka przełyku, który naciekał prawe płuco i był przyczyną ropnia płata dolnego. Chorego poddano równoczesnej lobektomii dolnej płuca i resekcji przełyku z zespoleniem sposobem Ivor Lewisa. W 11. dobie chorego operowano powtórnie z powodu wystąpienia cech ostrego ropniaka jamy opłucnej prawej – stwierdzono rozejście się szwu mechanicznego krzywizny mniejszej żołądka. Wykonano powtórne zeszycie ściany żołądka i dekortykację płuca. Pacjenta wypisano w stanie dobrym w 15. dniu po drugiej operacji. Przeżył 18 miesięcy i zmarł z przyczyn niezależnych od choroby zasadniczej.