Guz rzekomy tchawicy jako powikłanie tracheostomii - Żurek, Wojciech; Chwirot, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Tracheotomia to zabieg polegający na wytworzeniu przetoki (tracheostomii) łączącej powłoki szyjne oraz tchawicę. Jednym ze wskazań do wykonania tracheostomii jest długotrwała respiratoroterapia z powodu niewydolności oddechowej. Procedura ta obarczona jest dużym odsetkiem powikłań w tym o typie obturacji. Celem pracy jest przedstawienie rzadko opisywanego w piśmiennictwie, późnego powikłania tracheostomii chirurgicznej w postaci guza rzekomego tchawicy. W prezentowanym przypadku u otyłej chorej, po uprzednio wykonanej z powodu zaostrzenia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) tracheostomii chirurgicznej, doszło do przemieszczenia poprzez otwór wycięty w chrząstce tchawiczej fragmentu tkanki tłuszczowej imitującej guz tchawicy. W przygotowaniu do zabiegu operacyjnego zmiana samoistnie przemieściła się poza światło tchawicy. W kilkukrotnych badaniach kontrolnych nawrotu zmiany nie uwidoczniono. Tracheostomia jest procedurą chirurgiczną obarczoną ryzykiem wystąpienia powikłań, w tym o typie obturacji. Właściwa technika operacyjna pozwala ograniczyć występowanie powikłań. W trakcie wykonywania tracheostomii czasowej należy unikać wycinania „okienka” w chrząstkach tchawicy, zaleca się podłużne przecięcie 2., 3., 4. chrząstki tchawiczej.