Czy możliwe jest leczenie opioidem bez wywoływania zaburzeń przewodu pokarmowego? Zastosowanie preparatu złożonego oksykodonu w połączeniu z naloksonem w świetle dowodów klinicznych - Dzierżanowski, Tomasz; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2011)
Leczenie bólu nowotworowego ma na celu zapewnienie największej możliwej do uzyskania ulgi przy najmniejszej liczbie działań niepożądanych i zastosowaniu najdogodniejszej drogi podania leku. Stosowanie opioidów prowadzi często do wystąpienia uporczywych działań niepożądanych, spośród których najczęstszy problem w opiece paliatywnej stanowi zaparcie. W 2009 r. Grupa Robocza Ekspertów Polskiego Towarzystwa Medycyny Paliatywnej (PTMP) opracowała wytyczne profilaktyki i leczenia zaparć u pacjentów objętych opieką paliatywną, w których jako jedną z metod wykorzystywanych u chorych wymagających podawania silnych opioidów zaleca się stosowanie preparatu złożonego z opioidu i antagonisty receptorów opioidowych. W niniejszym opracowaniu przedstawiono właściwości farmakologiczne preparatu oksykodonu z naloksonem oraz dokonano omówienia wybranych dobrej jakości badań klinicznych. Na podstawie tych badań można wnioskować, że zastosowanie tabletek o powolnym uwalnianiu oksykodonu z naloksonem stanowi postęp w kierunku zapewnienia skutecznej analgezji w bólu o natężeniu umiarkowanym do silnego przy jednoczesnym ograniczeniu działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego.