Artykuł poglądowyWpływ liraglutydu – agonisty receptora GLP-1 – na ryzyko sercowo-naczyniowe - Ruprecht, Zofia; Małecki, Piotr (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2011)
Agoniści receptora dla glukagonopodobnego peptydu 1 (GLP-1) umożliwiają wielokierunkową interwencję kliniczną u osób z cukrzycą typu 2. Ich zastosowanie, poza skutecznym działaniem przeciwhiperglikemicznym, może się przyczynić do redukcji czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Badania eksperymentalne, a także próby kliniczne wskazują na wiele korzystnych, niezależnych od efektu glikemicznego, działań GLP-1 i analogu GLP-1 – liraglutydu – na układ sercowo-naczyniowy. Pełniejszy obraz kliniczny przyniesie badanie III fazy oceniające bezpieczeństwo sercowo-naczyniowe podczas terapii liraglutydem – projekt LEADER TM