Opis przypadkuMiażdżyca wielopoziomowa u chorego na cukrzycę typu 2 – dlaczego palenie papierosów jest najtrudniejszym do wyeliminowania czynnikiem ryzyka - Zalewska-Adamiec, Małgorzata; Kobus, Grażyna; Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Dobrzycki, Sławomir (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2011)
Cukrzyca typu 2 jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Chorzy na cukrzycę 2–4-krotnie częściej zapadają na chorobę wieńcową, zawał mięśnia sercowego, udar mózgu oraz niedokrwienie kończyn dolnych. Największe znaczenie w redukcji ryzyka wystąpienia powikłań sercowo-naczyniowych u tych pacjentów ma wyrównanie metaboliczne cukrzycy, gospodarki lipidowej, kontrola ciśnienia tętniczego oraz agresywne zwalczanie innych czynników ryzyka. W pracy przedstawiono 55-letnią pacjentkę z cukrzycą typu 2 i miażdżycą wielopoziomową. Pomimo dużego zaangażowania chorej w proces terapeutyczny, wciąż nie zostało wyeliminowane palenie papierosów, jeden z najważniejszych czynników ryzyka sercowo--naczyniowego.