Bramkarzolekarz rodzinny - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2011)
W podstawowej opiece zdrowotnej skupiają się jak w soczewce wady polskiego systemu ochrony zdrowia – brak koordynacji, informacji, nie zawsze czysta gra różnych grup interesów, niedofinansowanie, niedobory kadrowe, nadmiar pobożnych życzeń i niewyznaczenie priorytetów.