Przetrącony filarRozmowa z prof. dr. hab. med. Andrzejem Steciwko, prezesem Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2011)
Z powodu braku dobrze funkcjonującej, opartej na lekarzu rodzinnym opieki podstawowej tracimy miliony, jeśli nie miliardy złotych. Stopniowo prawidłowe rozwiązania w reformie podstawowej opieki zdrowotnej zastępowano nowymi, złymi pomysłami, tworzono luki w systemie – mówi prof. Steciwko.