Koniec demokracji - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2011)
Gdy w roku 1989 zaczął upadać komunizm, Francis Fukuyama ogłosił „koniec historii”. Skłonił go do tego fakt, że po latach nieudanego eksperymentu z realnym socjalizmem system liberalnej demokracji i rynkowy porządek gospodarczy zdawał się odnosić ostateczne zwycięstwo i być jedynym kierunkiem, w którym podążą teraz wszystkie państwa. Ostatnie wydarzenia na świecie, nie wyłączając Polski, pokazują jednak, że z tym końcem historii Fukuyama chyba przesadził, a jeżeli o jakimś końcu powinniśmy mówić, to raczej o końcu demokracji.