Postępowanie w przypadkach przewlekłego zapalenia ucha środkowego - Dąbrowski, Piotr; Kruk-Zagajewska, Aleksandra; Bartkowiak, Łukasz; Jackowska, Joanna; Mielcarek-Kuchta, Daniela; Szyfter, Witold (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2011)
W Klinice Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu chirurgiczne leczenie przewlekłego zapalenia ucha środkowego w przypadku obecności perlaka obejmuje wykonanie operacji techniką otwartą lub zamkniętą. W przypadku przewlekłego zapalenia ucha środkowego z ubytkiem centralnym wykonuje się głównie tympanoplastyki z zastosowaniem powięzi z mięśnia skroniowego lub chrząstki. W niniejszym opracowaniu przedstawiono przegląd zabiegów usznych wykonanych w poznańskiej Klinice w latach 2000–2011.