Program Powszechnych Przesiewowych Badań Słuchu u Noworodków w Polsce - Wróbel, Maciej; Szyfter, Witold (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2011)
Program Powszechnych Przesiewowych Badań Słuchu u Noworodków to największy profilaktyczny program zdrowotny w Polsce. Jego podstawowym celem jest objęcie każdego nowo narodzonego dziecka badaniem pod kątem uszkodzenia słuchu oraz analizą czynników predysponujących do wystąpienia uszkodzenia słuchu. Poniższe opracowanie stanowi podsumowanie działalności Programu Powszechnych Przesiewowych Badań Słuchu u Noworodków w Polsce, przedstawia także jego organizację oraz tło historyczne badań skriningowych.