Chory z zespoleniem przełykowo-dwunastniczym po całkowitym wycięciu żołądka z powodu raka – 22-letnia obserwacja - Bandurski, Roman; Zaręba, Konrad; Kędra, Bogusław; Kondej-Muszyńska, Katarzyna; Wróblewski, Eugeniusz; Kaczmarski, Maciej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Około 95% wszystkich nowotworów żołądka stanowi rak. W Polsce odnotowuje się rocznie ok. 5246 nowych zachorowań. Jedyną skuteczną metodą leczenia jest postępowanie chirurgiczne, które może być połączone z chemioterapią czy też radioterapią. Proponowanych jest kilkadziesiąt różnych sposobów odtworzenia ciągłości przewodu pokarmowego po całkowitym wycięciu żołądka z powodu raka. Celem doniesienia jest przedstawienie chorego, u którego w 1989 r. w II Klinice Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologicznej, po całkowitej resekcji żołądka z powodu raka, wykonano zespolenie przełykowo-dwunastnicze sposobem „koniec do końca”. Warunki anatomiczne pozwalające na zespolenie przełyku z dwunastnicą „koniec do końca” występują niezwykle rzadko. W piśmiennictwie spotyka się pojedyncze przypadki. W niniejszej pracy przedstawiono piśmiennictwo dotyczące problemów związanych z całkowitym wycięciem żołądka.